torstai 27. lokakuuta 2011

Onnellisuus.

Onnellisuus syntyy pienistä asioista.

Kun tajuaa olevansa onnellinen, on vaikea olla onneton. Onnentunteen saavutettuaan miettii, että miksi sitä ikinä onkaan antanut itselleen mahdollisuuden olla onneton? Eihän onnellisuutta voi aina itse saavuttaa, paitsi pääsemällä yli niistä tunteista, jotka estävät onnellisuuden. Tunteet aiheutuvat käsittämättömistä asioista. Turhautuneisuudesta, epäuskosta, epätoivosta, pelosta, mahdottomuuden koukeroista, tulevaisuuden näkemisestä epämääräisenä möykkynä. Jos ymmärtää tarkastella asioita eri näkökulmasta, on lähellä onnellisuuden saavuttamista. Sitten, kun yhtäkkiä pääsee asioiden yläpuolelle, on saavuttanut melko euforisen olotilan. Ymmärtää, että onnellisuus voi syntyä monista pienistä asioista. Onnellisuuteen ei tarvita mitään suurta - eikä pidä odottaa, että onni on tulevaisuudessa. Onni on nyt. Kunpa kaikki ymmärtäisivät sen. Itse sen ymmärtäminen on välillä niin vaikeaa.

Onnellisuuden äärellä huomaa kaikissa asioissa pieniä onnen lähteitä. Jokaisessa ihmisessä näkee hyvää, haluaa jakaa onnellisuuttaan. Kannustaa muita, olla läsnä, tehdä asoita. Onnellisuus tarttuu. Pitää tehdä asioita, joista pitää. Ei pidä ajatella liikaa, mitä "muut" ajattelevat. Mitä muista? Ne, jotka ovat samanhenkisiä, lähtevät mukaan. Kannustavat. Haluavat jakaa pulppuavaa onnea. Jos haluaa tehdä jotain yhteiskunnan pillifarkkustandardeista poikkeavaa, kuten päälläseisontaa, kurkkulaulantaa, jakaa ilontunnetta, nauraa sopimattomissa paikoissa, pitää uskaltaa. Yhtäkkiä voikin olla se rohkaiseva esimerkki muille. Kaikkien ei tarvitse sopia muottiin. Kenenkään ei tarvitse sopia muottiin, paitsi niiden, jotka siihen haluavat sopia. EI ole muottia. Tai on, se vain on ihmisen pään sisällä.

Hymyile. Naura. Itke, jos itkettää. Puhu. Tee kivoja asioita. Vapauta itsesi. Vapauta mielesi. Näe ympärilläsi olevat hyvät asiat. Ole kiitollinen. Kuuntele musiikkia, josta pidät, joka saa sinut hyvälle tuulelle. Syö hyvää ruokaa; ruokaa, josta pidät ja jota syötyäsi myös voit hyvin. Nuku hyvin. Jos et nuku hyvin, hanki hyvä sänky, kivat lakanat ja pidä villasukkia, jos varpaasi palelevat öisin. Polta kynttilöitä ja tuikkuja (palamattomalla alustalla! Varo verhoja!) ja nauti hiipivästä pimeydestä. Lue hyviä kirjoja. Katso elokuvia, joista pidät, tai jotka saavat sinut miettimään asioita. Käy konserteissa, teatterissa, seuraa ihmisiä työssään. Jos pidät matemaattisten kaavojen pyörittämisestä, villasukkien kutomisesta, askartelusta, lehtikasoissa pomppimisesta - tee se! Tee sitä, mistä tulet hyvälle tuulelle. Näe onni ympärilläsi.

Odotan rakkaiden lukiotyttökavereiden kesken järjestettäviä perjantaisia pyjamabileitä (oi tätä lapsekasta teiniä sisälläni!), joissa saan olla tärkeiden ihmisten ympäröimänä. Iloa, naurua, juoruilua, höpöttelyä, olemista. Herkuttelua, koomailua, kuulumisia. Tärkeintä: hakeudu seuraan, jossa sinut hyväksytään omana itsenäsi - ympäröi itsesi kaltaisillasi ihmisillä - hakeudu seuraan, jossa viihdyt. Harrasta porukalla, jossa teillä on samat tavoitteet, lähtökohdat. Älä vaadi muilta äläkä itseltäsi liikaa. Näe kuitenkin jokaisessa ihmissuhteessa mahdollisuus. Tutustu ihmisiin. Löydä itsesi.

Äitini sanoin: Ihminen peilautuu parhaiten ystävistään.

3 kommenttia:

  1. ah annika! sä oot niin viisas ja aivan asian ytimessä. elämä on aivan älytöntä ja niin pakahduttavan huikeeta! <3

    VastaaPoista
  2. Ooi, ihanaa, että löysin sun blogin! :) Ihania tällasia arkisia juttuja, joita itekin miettii jatkuvasti, mutta jotka sitten vaan välillä harmillisesti unohtaa.. Huippua. Ihan kun olis oman pään sisällä, kun lukee näitä:)

    VastaaPoista